Hva er det egentlig vi spiser?

I Norge kan det virke som det viktigste er å kunne kjøpe mat som er billigst mulig. Butikkene flommer over av tilbud og rabatter, og kjedene konkurrerer mot hverandre om å stadig bli billigere. Men er billigst best?

Det er faktisk også slik at vi bruker mindre av husholdningsbudsjettet på mat nå enn tidligere. En gjennomsnittshusholdning bruker i dag bare drøyt 11 prosent av budsjettet til mat, sammenliknet med 40 prosent i 1958. [1]

Matprodusentene tjener også enormt på å produsere mat som har lang holdbarhet, og som tåler transport. For å få til dette, tilsettes en lang rekke ulike kjemiske stoffer. Hvilken langtidseffekt disse stoffene har for vår helse,  er det ingen som kan vite helt sikkert. Tilsetningsstoffene er studert en og en i laboratoriet, men hva skjer ved nedbrytning i kroppen, og hva skjer når flere titalls kjemiske kropper begynner å reagere med hverandre og danne andre forbindelser?

Hva kan du gjøre?
Unngå ferdigprodusert mat, men lag mat «fra bunnen av» med gode råvarer. Velg så ofte som mulig lokale økologiske produkter som er i sesong.  Så enkelt er det!

I tillegg til å smake bedre, unngår du alle tilsetningsstoffene og dine celler får tilført mer av viktige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

1. http://www.forskning.no/artikler/2008/juni/184531 (lest 25.10.10)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.