Fører overspising til fedme eller spiser du mer FORDI du er overvektig?

I fjor presenterte to amerikanske forskere en artikkel i JAMA (1) hvor de stilte spørsmålet om overvekt kom av at man spiste for mye eller om overvekt fører til at man spiser for mye. Dette er et viktig spørsmål fordi hvis årsaken til overvekt er at vi spiser for mye, er det ikke så vanskelig å gjøre noe med det. Spise mindre og bevege seg mer. Har vi hørt det før?

Er det derimot overvekt som fører til at vi spiser for mye, er det helt andre krefter som skaper problemet. Da må vi finne årsaken til at vi lagrer fett på kroppen. For å til en mulig forklaring på hvordan dette oppstår, har de laget følgende modell som illustrerer forskjellen:

Den gjeldende modellen

Den tradisjonelle modellen viser her er at maten vi spiser i dag inneholder for mye energi samtidig som det sedate livet vi lever fører ikke kan forbrenne denne energien. Dette fører til en økning av vekten.

En alternativ modell

I den alternative modellen vil maten via insulin stimulere fettlagring. Det gir lite energi i blodet som fører til sult som øker inntaket. Samtidig vil det føre til en reduksjon av basalforbrenningen, muskeleffektiviteten og fysisk aktivitet som gir et redusert forbruk. Til sammen gir dette en økning av vekten.

Hvis dette er riktig, og mye av effektene vi har sett fra reduksjon av karbohydratinntaket indikerer dette, vil komposisjonen av måltidet ha mye større effekt på vektøkningen enn antall kalorier i måltidet. Det kommer av at et godt balansert måltid, men begrenset karbohydratinnhold og godt med fett, fører til et redusert kaloriinntak. Når det kombineres med et stabilt blodsukker og normalt insulinnivå, vil man ofte se en betydelig vektnedgang.

Det blir spennende å se resultatet fra en del forskningsprosjekter som har tatt for seg disse problemstillingene. Resultater vil komme i løpet av de nærmeste årene.

Basert på den nye modellen, vil vi kunne sette opp følgende råd for å stimulere fettforbruk og hindre fettlagring:

  1. Baser kostholdet på ferske råvarer
  2. Finn din karbohydrattoleranse – hvor mye kan du spise uten å legge på deg
  3. La grønnsaker være din viktigste karbohydratkilde
  4. Spis nok protein. Både for mye og for lite er ugunstig
  5. Hold deg mett ved å spise nok fett. NB: ikke for mye, og pass på balanse omega 3/6
  6. Stressreduksjon, inkl nok søvn, for å holde kortisol innen normalt nivå

 

Kilder:

1. http://amaprodu.silverchair.netdna-cdn.com/data/Journals/JAMA/930297/jvp140055.pdf.gif

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.