Forsket på urtemedisin mot malaria – fikk Nobelprisen i medisin

Mottakeren av årets nobelpris i medisin, Tu Youyou, brukte en over 1700 år gammel oppskrift som grunnlag for medisinen som ga henne prisen.

Mottakeren av årets nobelpris i medisin, Tu Youyou, brukte en over 1700 år gammel oppskrift som grunnlag for medisinen som ga henne prisen.

Dette er en fantastisk nyhet for alle oss som holder på med naturmedisin. I mange år har det pågått en systematisk og omfattende kritikk av naturmedisin i Norge, både av media og den etablerte medisinen. Media har fremmet et forvrengt bilde av hva naturmedisin er og mistenkeliggjort resultater av hva naturmedisin kan gjøre. På samme tid har vi lest om fusk og grådighet innenfor den etablerte medisinen.

Det er derfor med stor glede vi kan lese om årets nobelpris i medisin som har gått til den kinesiske forskeren Tu Youyou. Hun brukte en over 1700 år gammel oppskrift mot malaria som grunnlag for medisinen som ga henne prisen (1). Youyou vant prisen for sitt arbeid med utviklingen av en medisin mot malaria, basert på tradisjonell kinesisk urtemedisin.

Forskerne undersøkte over 2000 urteblandinger og kom først frem til 640 blandinger som var mulige å bruke til å bekjempe malaria.

Bare én av dem ga imidlertid resultater ved museforsøk: Artemisia-ekstrakt. Først klarte ikke forskerne å gjenta forsøket, men så søkte de hjelp i en nesten 1800 år gammel bok.

De fant en oppskrift i «En håndbok for resepter for nødstilfeller,» skrevet av den kinesiske alkymisten Ge Hong, som døde i 343.

Malaria
Malaria er en infeksjon som skyldes en type encellet organisme som kalles plasmodium og som overføres ved myggbitt. Regnes av mange som verdens viktigste infeksjonssykdom. 2,4 milliarder mennesker bor i områder av verden, i Afrika, Asia, Sør- og Mellom-Amerika, hvor malariasmitte kan skje. Hvert år er det 300–500 millioner nye tilfeller av sykdommen, og antakelig 2–3 millioner dødsfall på grunn av malaria (2).

Malurt
Den aromatiske malurten har siden oldtidens Egypt vært høyt verdsatt på grunn av sine medisinske egenskaper, særlig for sin styrkende effekt på leveren og fordøyelsessystemet, og som ormemiddel (3).

Les også: Fusk i forskning og Begynner legene å miste troen?

Kilder:

  1. http://www.nrk.no/verden/fikk-nobelprisen-etter-a-ha-provd-ut-medisin-pa-seg-selv-1.12588414
  2. https://sml.snl.no/malaria
  3. http://rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/arte_abs.htm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.